Car Park FAQs

Thank you for your patience while we undertake essential improvements to our car park. The development will provide a better and safer experience for visitors, and enable more people to enjoy Compton Verney now and in the future.

 

Why did we have to change the car park?

We received considerable visitor feedback regarding the conditions in the car park during poor weather, about the difficulty of finding a space on busy days, and concerns about safety in darker, winter months.

Why have trees been removed?

Essential work needed to be carried out on the vegetation in the surrounding areas to remove trees that were coming to the end of their natural life-span and at risk of falling, and to remove non-native species to protect and allow the 19th century Wellingtonia Avenue to flourish. We have already begun a replanting scheme to maintain and enhance the natural wildlife habitats.

What improvements are being made?

  • New surface and drainage – no more muddy shoes and greater protection for the lake and soil
  • More parking bays and clearer lines – less hunting for a space
  • More “Blue Badge” spaces – to make visits with additional access requirements a little easier
  • Fully accessible shuttle – to make the journey to the house a pleasant one
  • Larger turning spaces – great for coaches
  • More lighting – to help you find your car in the dark
  • Greater CCTV coverage – to make the site safer
  • Electric vehicle charging points and bike racks – make your journey here a little greener
  • Better planting – to give all our wildlife sufficient space to call home

This is the first construction work to be completed on the car park since 2002.

Who has been involved in the change?

Compton Verney is a Grade I Listed building, set among Grade II Listed ‘Capability’ Brown parkland. This designation means that changes to the car park were part of a major consultation with Stratford District Council, Historic England, Middlemarch (part of Warwickshire Wildlife Trust) and Warwickshire Archaeology. The principle design and project management has been undertaken by BEA Landscape Design Ltd, with civil engineering and landscaping by Walsh Construction Ltd. The projected has been financed with generous support from Arts Council England.

Why can cars no longer park in the courtyard?

As part of the plans submitted to Stratford District Council, following advice from the consultants listed above, we must not permit cars to park in the courtyard in order to preserve the integrity of our historic Grade I Listed building.

Have accessibility needs been taken into account?

While some drivers with disabilities were previously unable to use our shuttle bus, which necessitated their parking in the house courtyard, we have invested in a new, fully accessible shuttle bus which will offer lifts between the carpark and house. This means that it can now be used by all visitors, regardless of accessibility requirements.

Is everything finished now?

The majority of the work has taken place during our annual winter closure between December and March, in order to minimise disruption to the public and reduce the impact on the visitor experience. Between our Spring and Summer exhibitions in June/July, we will undertake further work to complete the project. This will include final improvements to the surface of the car park.

 

Click here for more information about changes to the Forest School site.